ВИЗНАЧНІ ПОДІЇ В ПЕРІОД РОЗВИТКУ ІСТОРІЇ ПРОМОЦІЇ ЗДОРОВ’Я - Смірнова, В. Л.; Шемаєв, О. О.; Панчишин, Н. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: висвітлити визначні події в період розвитку історії промоції здоров’я і їх вплив на сучасне уявлення про зміцнення та збереження здоров’я. Матеріали і методи. Для досягнення мети дослідження використано метод аналізу й синтезу документів, історико-хронологічний метод та узагальнення. Результати. Визначено ключові події в період розвитку історії промоції здоров’я. Запропоновано періодизацію й охарактеризовано період розвитку промоції здоров’я. На підставі аналізу результатів глобальних конференцій із промоції здоров’я та відповідних документів розглянуто еволюцію підходів Всесвітньої організації охорони здоров’я до формування концепції зміцнення та збереження здоров’я. Встановлено, що уявлення про зміцнення та збереження здоров’я змінювалися від «права та обов’язку кожного щодо зміцнення здоров’я» до сприйняття промоції здоров’я як основного компонента «суспільства добробуту». Висновки. Період розвитку (2005–2023) пов’язується з актуальними напрямами глобальної співпраці, таким як: розвиток промоції здоров’я та усунення прогалин у її реалізації; здоров’я в усіх політиках; промоція здоров’я в контексті цілей сталого розвитку, здоров’я для всіх і всі для здоров’я; створення суспільства добробуту, досягнення благополуччя з використанням підходу, спрямованого на промоцію здоров’я. Детальну характеристику змін уявлення про визначення, стратегії та концепції промоції здоров’я представлено у відповідних публікаціях третього глосарія з промоції здоров’я (2021), який включає 12 основних термінів та 47 загальних визначень.