ЗМІНА ОЦІНКИ ВАЖЛИВОСТІ УНІВЕРСАЛЬНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ ВИПУСКНИКАМИ МЕДИЧНОГО ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ. ПОВТОРНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЧЕРЕЗ 14 РОКІВ - Шинкар, О. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: з’ясування змін в оцінці важливості універсальних компетенцій випускниками медичного ЗВО через 14 років, виявлення основних тенденцій, нових потреб для обґрунтування шляхів їх забезпечення. Матеріали і методи. Проведене анкетне опитування випускників ДНМУ в 2009–2010 і 2023 роках за європейською методикою, закладеною в проекті “TUNING”. Для опитування першої і другої груп використовувались анкети, які включали 30 універсальних компетенцій, відібраних європейськими експертами в галузі освіти. Респонденти оцінювали їх важливість за 4-бальною шкалою. Результати. За результатами опитування, випускники в 2023 р. 24 компетенції вважають більш значущими, ніж випускники в 2009–2010 рр. За середньою оцінкою, в 2009–2010 рр. перші місця займали такі компетенції: здатність застосовувати знання на практиці (3,58), прагнення до успіху (3,56), турбота про якість (3,53). В 2023 р. пріоритети змінились і найбільші оцінки мали здатність працювати самостійно (3,94), робота в команді (3,81). На третьому місці залишилася турбота про якість (3,78). При порівнянні середніх оцінок найбільша різниця була виявлена щодо таких компетенцій, як: елементарні навички роботи з компʼютером – 21 %, здатність працювати самостійно – 14,2 %, планування й управління часом – 12,4 %, прихильність до етичних цінностей – 12,1 %, робота в команді – 11,7 %, прийняття відмінностей і мультикультурності – 10,9 %, розуміння культури і звичаїв інших країн – 9,5 %. Було порівняно оцінку важливості компетенції для професійної діяльності і її забезпечення навчанням випускниками в 2023 р. Найбільші відмінності мають елементарні навички роботи з компʼютером – на 42,5 %. На друге місце за різницею між потребою і набуттям під час навчання респонденти поставили знання другої мови (19,3 %). Як можна бачити, на перше місце вийшла компетенція, задовольнити набуття якої під час навчання не так вже й складно. Майже те саме і зі знанням другої мови. Необхідно лише вчасно переглядати зміст і якість викладання відповідних предметів. Висновки. Виявлено нові тенденції в оцінці універсальних навичок випускниками медичного закладу вищої освіти, їх очікування від навчання обґрунтовує перегляд змісту і якості навчання деяких предметів. На перші два місця soft skills, з яких наразі випускники медичного ЗВО хотіли б більшої підготовки, вийшли елементарні навички роботи з компʼютером, знання другої мови.