ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ЖИТТЯ: СТРАТЕГІЇ ТА ПІДХОДИ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2 ТИПУ - Слободян, Н. О.; Панчишин, Н. Я.; Ткачук, І. В.; Романюк, Н. Є. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: вивчити вплив способу життя пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу на якість життя. Матеріали і методи. Проведено опитування серед пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу КНП «Лисецька лікарня» Лисецької селищної ради Івано-Франківської області для вивчення впливу способу життя на якість життя за допомогою короткої версії опитувальника Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо якості життя (WHOQOL-BREF). Результати. Загалом у дослідження було включено 80 пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу, середній вік яких становив (49,18±1,69) року, частка жінок становила 77,5 %. Загалом 15 % учасників оцінили свою якість життя як погану, а 30 % були незадоволеними своїм здоровʼям (за результатами відповідей на питання 1 і 2 опитувальника WHOQOL-BREF). Виявлено статистично значущі відмінності в якості життя пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу залежно від віку, наявності супутніх захворювань, ускладнень, способу життя. Виокремлено прогностичні фактори для кожної із чотирьох сфер якості життя за шкалою опитувальника WHO-BREF QoL. Висновки. Дослідження показало, що загальна якість життя хворих на цукровий діабет ІІ типу є нижчою за середню. Забезпечення доступу до високоякісної медичної та ефективної психологічної допомоги, індивідуальні стратегії управління захворюванням, які можуть включати зміни в харчуванні, фізичній активності та способі життя, – основні шляхи покращення якості життя пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу. Реалізація комплексу заходів для забезпечення цільової підтримки для пацієнтів із цукровим діабетом є критично важливою для поліпшення їхнього стану здоровʼя та якості життя. Доступна та ефективна медична допомога, а також психологічна підтримка є вирішальними компонентами цього підходу.