РІВЕНЬ СПРИЙНЯТТЯ І ВИКОРИСТАННЯ ТЕЛЕМЕДИЦИНИ СЕРЕД МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ТА ПАЦІЄНТІВ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я КРЕМЕНЕЦЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Слободян, Н. О.; Теренда, Н. О.; Трущенкова, Л. В.; Дрок, І. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: вивчити та проаналізувати рівень сприйняття і використання телемедицини серед медичних працівників та пацієнтів Кременецького району Тернопільської області. Матеріали і методи. Проведено опитування 92 мешканців Кременецького району і 64 працівників КНП «Кременецький ЦПМСД» та приватних клінік м. Кременця. Результати. Майже однакова кількість учасників опитування серед пацієнтів користувалася послугами телемедицини у вікових групах до та після 40 років: 30,77 % у групі осіб віком до 40 років і 40,00 % у групі респондентів, старших 40 років. Однак чоловіки були менш схильні користуватися телемедичними послугами, ніж жінки (12,82 % проти 50,94 %, p<0,001). Відсоток використання телемедичних технологій у медичній практиці серед опитаних лікарів досить високий – 85,94 %. Лише 14,06 % лікарів, які пройшли анкетування, не використовували телемедичні технології у своїй роботі. Для лікарів віком до 40 років основною причиною невикористання телемедицини на практиці був брак технічних можливостей (100 %), тоді як для медичних працівників, старших 40 років, основною причиною невикористання телемедицини був брак знань про принципи роботи телемедицини (100 %). Висновки. Було виявлено перешкоди використання телемедичних технологій як пацієнтами, так і працівниками медичних закладів Кременецького району Тернопільської області. Найбільш значущою проблемою сучасної телемедицини, на думку респондентів-пацієнтів, є відсутність інформації про наявність і право на отримання телемедичних послуг (50,00 %). Наступною є проблема поганого інтернет-зв’язку (43,48 %), і лише 6,52 % опитаних висловили думку про недовіру до телемедицини. Серед опитаних лікарів більшість вважає, що необхідно реалізувати програми, спрямовані на навчання працівників і поліпшення технічного забезпечення робочих місць (56,21 %). Значна кількість думок вказувала на важливість повсюдного поширення телемедицини, зокрема на її доступність у сільських місцевостях (36,53 %), решта (7,26 %) вказують на відсутність чітких алгоритмів використання телемедицини.