АКТУАЛЬНІСТЬ І КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ РЕФОРМУВАННЯ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКИХ ТА МЕДИКО-СОЦІАЛЬНИХ ЕКСПЕРТНИХ КОМІСІЙ І ЦИФРОВІЗАЦІЯ ЇХ ЕКСПЕРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Сердюк, О. І.; Короп, О. А.; Просоленко, Н. В.; Оганезова, Г. В.; Крупеня, В. І. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: розробка і впровадження алгоритму реформування військово-лікарських та медико-соціальних експертних комісій (ВЛК і МСЕК) і цифровізації їх експертної діяльності в умовах воєнного стану. Матеріали і методи. Проаналізовано закони і підзаконні акти, накази Міністерства оборони та Міністерства охорони здоровʼя України і наукові дослідження щодо медичної експертизи військовослужбовців та її цифровізації. Використано структурно-функціональний і SWOT-аналіз, методи моделювання та прогнозування. Результати. Реформування ВЛК і МСЕК спрямоване на зручне та швидке обслуговування військовослужбовців, у зв’язку з чим розроблено алгоритм їх сумісної роботи і визначено основних стейкхолдерів реформування ВЛК та МСЕК і цифровізації їх експертної діяльності в умовах дії воєнного стану. Підвищення рівня організації роботи медичного персоналу ВЛК і МСЕК передбачає оновлення медичних знань, навчання організаційних аспектів, забезпечення соціальної інклюзії та етики, використання інформаційних технологій, формування комунікаційних навичок й участь у навчальних програмах, семінарах, конференціях та практичних тренінгах. Перевагами та критеріями ефективності цифровізації діяльності ВЛК і МСЕК є швидке та ефективне прийняття клінічних і управлінських рішень, покращення обʼєктивності експертизи, дистанційна робота та телемедицина, швидкий доступ до медичної інформації, моніторинг стану військовослужбовців у реальному часі, оптимізація робочих процесів, ефективне ведення статистики й аналіз даних, максимальна безпека та захист інформації й автоматизоване призначення та контроль лікування хворих. Основними аспектами цифровізації роботи ВЛК і МСЕК є застосування електронних технологій, автоматизація діяльності ВЛК і МСЕК, використання хмарних та телемедичних технологій і штучного інтелекту (ШІ). Висновки. Комплексний підхід до вирішення питань реформування ВЛК і МСЕК в умовах воєнного стану дозволяє забезпечити всебічне вивчення проблеми та розробку ефективних рішень для реформування ВЛК і МСЕК та цифровізації їх експертної діяльності.