МІСЦЕ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я В СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ ДО 2030 РОКУ: (ЧАСТИНА 2) - Миронюк, І. С.; Слабкий, Г. О.; Білак-Лук’янчук, В. Й.; Лопіт, В. В.; Савчук, Л. М.; Рожкова, І. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: проаналізувати роль і задачі системи громадського здоров’я та очікувані результати, визначені Стратегією розвитку системи охорони здоров’я України до 2030 року. Залучити наукову спільноту до громадського обговорення Стратегії. Матеріали і методи. Матеріали: інформаційні матеріали щодо медико-демографічної ситуації в країні та стану національної системи охорони здоров’я, законодавство України щодо розвитку системи громадського здоров’я і Стратегія розвитку системи охорони здоров’я України до 2030 року. Методи: бібліосемантичний, контент-аналізу, структурно-логічного аналізу. Результати. У Стратегії розвитку системи охорони здоров’я України до 2030 року значне місце приділено системі громадського здоров’я. Так, усі стратегічні пріоритети, які визначено за п’ятьма тематичними напрямами, до системи громадського здоров’я мають пряме або опосередковане відношення. За кожною стратегічною ціллю визначено конкретні ключові завдання та очікувані результати, які оцінюються за визначеними індикаторами. Перед практичною системою громадського здоров’я країни стоїть задача щодо ефективного впровадження в країні вказаної Стратегії на всіх рівнях управління: від базового (територіальні громади) до загальнодержавного. Висновки. Роль і задачі системи громадського здоров’я, визначені Стратегією розвитку системи охорони здоров’я України до 2030 року, є стратегічними та комплексними. Їх впровадження в практичну охорону здоров’я дозволить забезпечити зменшення показників смертності та захворюваності, а також покращити функціонування й участь громадян, що приводить до покращення здоров’я та добробуту населення країни.