ОЦІНКА ЯКОСТІ ЖИТТЯ ТА ЗДОРОВ’Я УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ - Слободян, Н. О.; Теренда, Н. О.; Мулик, Т. О.; Романюк, Л. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: оцінити якість життя і здоровʼя студентів та викладачів. Матеріали і методи. Випадковим методом було відібрано 125 учасників освітнього процесу в Кременецькому медичному фаховому коледжі імені Арсена Річинського, з яких 34 – викладачі та 91 студент у 2022–2023 навчальному році. Для збору даних було використано демографічну анкету та опитувальник ВООЗ для оцінки якості життя (WHOQOL-BREF). Дані були проаналізовані за допомогою описової статистики (відсоток, середнє значення та стандартна похибка) й індуктивної статистики (тест Манна – Уітні, незалежний t-тест та кореляційний аналіз). Результати. Результати дослідження показали, що 67,65 % викладачів і 53,85 % студентів вважали, що вони мають добрий загальний рівень якості життя (середній бал 3,74±0,09 та 3,80±0,10 відповідно). 94,12 % викладачів та 54,95 % студентів задоволені своїм здоровʼям (середній бал склав 3,88±0,08 та 3,59±0,08 відповідно). Викладачі загалом більше задоволені своїм здоровʼям та якістю життя в порівнянні зі студентами. Незважаючи на вищий відсоток викладачів, які вважають свій загальний рівень якості життя добрим, середній бал за цим показником трохи нижчий, ніж у студентів. Значуща різниця в задоволеності здоровʼям між викладачами (94,12 %) та студентами (54,95 %) може свідчити про те, що викладачі мають більше можливостей або ресурсів для підтримки здоровʼя та добробуту. Висновки. Статистично значущих відмінностей між викладачами та студентами у сферах фізичного, психологічного здоров’я й соціального благополуччя не виявлено. Лише середній бал за сферу оточуючого середовища був достовірно вищим (р=0,001) серед студентів (61,98±1,68) порівняно з викладачами (52,50±1,87). Це може свідчити про те, що студенти оцінюють своє оточуюче середовище більш позитивно, ніж викладачі. Можливо, це пояснюється тим, що студенти перебувають у більш динамічному та стимулюючому середовищі, повʼязаному з навчанням, соціальними взаємодіями та іншими видами діяльності, які сприяють їхньому загальному відчуттю комфорту й задоволення.