ХАРЧОВІ ЗВИЧКИ ЯК ДЕТЕРМІНАНТИ ЯКОСТІ ЖИТТЯ - Січова, М. М.; Лотоцька, О. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: вивчити вплив харчових звичок на якість життя за допомогою опитувальника SF-36. Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь 50 жінок віком від 30 до 61 р. Усім учасницям на початку дослідження було проведено визначення антропометричних показників (зросту та маси тіла) й оцінку вихідних показників якості життя, пов’язаної зі станом здоров’я, за допомогою анкети SF-36, після чого жінкам було надано рекомендації щодо правильного харчування відповідно до рекомендацій МОЗ України, яких потрібно було дотримуватися протягом 56 днів, а тоді пройти повторне опитування щодо якості життя, пов’язаної зі станом здоров’я, за допомогою тієї ж анкети. Використано бібліографічний, соціологічний, антропометричний, аналітичний та статистичний методи. Результати. Встановлено, що на початку дослідження 96 % учасниць мали надлишкову масу тіла або ожиріння та досить низький рівень якості життя, пов’язаної зі станом здоров’я, про що свідчить середня оцінка якості життя, яка становила (53,33±15,60) бала. Найвищою була оцінка фізичного функціонування – 77,00 балів. Соматичний біль погіршував якість життя, пов’язану зі станом здоров’я, учасниць дослідження лише незначно, про що свідчить оцінка на рівні 67,45 бала. Відносно високою була й оцінка соціального функціонування – 63,00 бали. Влив емоційного стану на рольове функціонування становив лише 34,00 бали, середня оцінка за фізичним станом – 41,00 бал, а за відчуттям сил і енергії – 44,2 бала. Після 56 днів коригованого харчування у 92 % учасниць дослідження було зафіксовано покращення якості життя, пов’язаної зі станом здоров’я. Середня оцінка якості життя зросла до (58,49±15,24) бала (p<0,05). Або на 9,68 %. Також спостерігалося достовірне покращення соціального функціонування на 15,47 % (p<0,05) і відчуття повноти сил та енергії на 12,0 % (p<0,05). У всіх інших доменах опитувальника SF-36 відзначалася тенденція до покращення, яка не досягла рівня достовірності в силу невеликої вибірки та малого терміну спостереження. Висновки. Отримані дані дозволяють дійти висновку, що несприятливий вплив на якість життя, пов’язану зі станом здоров’я, жінок передусім мають емоційний стан, соціальне функціонування та психічне здоров’я, а вже згодом виникає больовий синдром і погіршується фізичне функціонування.