ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗДОРОВ’Я ТА ФАКТОРИ РИЗИКУ НЕІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ В УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ - Теренда, Н. О.; Равлів, І. В.; Слободян, Н. О.; Трущенкова, Л. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: проаналізувати психоемоційний стан та фактори ризику неінфекційних захворювань учасників бойових дій. Матеріали і методи. Проведено опитування 155 учасників бойових дій, які проходили лікування на базі КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» ТОР. Використано метод опитування та статистичний метод. Результати. У результаті проведеного дослідження ми виявили вплив рівня освіти та шляху призову на військову службу при вивченні адаптаційних можливостей до травмуючих подій (Міссісіпська шкала), місця проживання при вивченні тривожності (шкала HAD) та шляху призову на військову службу і невживання заспокійливих препаратів при вивченні депресії (шкала HAD). Серед добровольців переважають наявність вищої освіти, найдовший період участі у бойових діях порівняно з призваними ТЦК та СП, висока частка тютюнокуріння, вживання алкоголю, підвищений рівень артеріального тиску. Стан психологічного здоров’я характеризується вищим рівнем адаптації до травмуючих подій та наявністю у частини опитаних нормальних показників при визначенні тривожності та депресії за шкалою HAD порівняно з групами кадрових військових та призваних через ТЦК та СП, що свідчить про їх вмотивованість. Проте незважаючи на таку ситуацію, у значної частини добровольців були наявні порушення адаптації до травмуючих подій із підозрою на ПТСР, ознаки тривожності та депресії. Серед військових, призваних ТЦК та СП, переважають середня освіта, висока частка тютюнокуріння, вживання алкоголю, підвищений рівень артеріального тиску, майже половина іноді вживає заспокійливі препарати. У них переважають розлади адаптації та підозра на ПТСР, є високий рівень тривожності та депресії при нижчих, ніж у добровольців, показниках норми при визначенні тривожності та депресії і пограничних станів порівняно із кадровими військовими. Висновок. Сформовано «портрет» військовослужбовців щодо наявних факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань та стану психологічного здоров’я залежно від шляху призову на військову службу.