ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСТЬ В ОНКОЛОГІЧНОМУ ПРОФІЛІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ: (ЧАСТИНА 2) - Слабкий, Г. О.; Шень, Ю. М.; Беляєв, В. Д. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: дослідити та проаналізувати місце Чернігівської області в онкологічному профілі населення України. Матеріали і методи. Матеріали: дані Національного канцер-реєстру та канцер-реєстру Чернігівської області за період 2018–2022 рр. Матеріали: медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. Порівняння показників захворюваності населення, в тому числі за його окремими категоріями, на злоякісні новоутворення дозволили встановити достовірно більш високий рівень зареєстрованої захворюваності населення Чернігівської області, ніж середні показники по Україні. При цьому показники виявлення хворих у занедбаних стадіях у Чернігівській області є більш високими (на 13,3 %), ніж по Україні, показники щорічної летальності в Чернігівській області є вищими на 9,2 %, показники смертності населення працездатного віку, відповідно, є вищими на 8,7 % у Чернігівській області, ніж по Україні. У Чернігівській області нижчими, ніж у середньому по Україні, є показники смертності загального населення внаслідок злоякісних новоутворень (на 0,6 %) та, відповідно, смертності дітей (на 23,5 %). Висновки. Отримані результати вказують на низький рівень ефективності діяльності спеціалізованої онкологічної допомоги та профілактичної діяльності системи охорони здоров’я Чернігівської області. Вказане потребує проведення поглибленого аналізу протиракової діяльності в системі охорони здоров’я області та оптимізації її діяльності.