ВИЗНАЧНІ ПОДІЇ В ПЕРІОДИ ЗАПОЧАТКУВАННЯ ТА СТАНОВЛЕННЯ ІСТОРІЇ ПРОМОЦІЇ ЗДОРОВ’Я - Смірнова, В. Л.; Шемаєв, О. О.; Панчишин, Н. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: висвітлити визначні події в періоди започаткування та становлення історії промоції здоров’я і їх вплив на сучасне уявлення про зміцнення та збереження здоров’я. Матеріали і методи. Для досягнення мети дослідження використано метод аналізу та синтезу документів, історико-хронологічний метод й узагальнення. Результати. Становлення історії промоції здоров’я простежено на основі здійснення аналізу тематичного змісту шести глобальних конференцій, присвячених зміцненню та збереженню здоров’я. Визначено ключові події в періоди започаткування та становлення історії промоції здоров’я. Запропоновано періодизацію й охарактеризовано періоди започаткування та становлення промоції здоров’я. На підставі аналізу результатів глобальних конференцій із промоції здоров’я і відповідних документів розглянуто еволюцію підходів Всесвітньої організації охорони здоров’я до формування концепції зміцнення та збереження здоров’я. Висновки. Встановлено, що період започаткування (1974–1986) позначається визначенням поняття «промоція здоров’я» і базових підходів та стратегій розвитку. Період становлення (1988–2005) характеризується збільшенням кола питань із промоції здоров’я, пов’язаних із підвищенням якості здоров’я в країнах, що розвиваються; формуванням сприятливого середовища для здоров’я; зміцненням здоров’я у XXI ст.; подоланням нерівності у сфері здоров’я та промоцією здоров’я в глобалізованому світі. Детальну характеристику змін уявлення про визначення, стратегії та концепції промоції здоров’я представлено у відповідних публікаціях двох глосаріїв із промоції здоров’я.