ФАКТОРИ РИЗИКУ РОЗВИТКУ РОЗЛАДІВ ЗОРОВИХ ФУНКЦІЙ У ДИТЯЧОМУ ВІЦІ - Денисюк, Л. І.; Медведовська, Н. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: вивчення сучасних факторів ризику розвитку розладів зорових функцій у дитячому віці, їх медико-соціальних аспектів із погляду формування тягаря офтальмологічної патології як підґрунтя для активізації медико-профілактичних технологій попередження зорових втрат у передшкільному та шкільному віці. Матеріали і методи. Матеріалами для дослідження слугували публікації результатів сучасних наукових досліджень щодо вивчення медико-соціальних аспектів збереження офтальмологічного здоров’я дітей, результатів вивчення особливостей формування факторів ризику розвитку офтальмологічної патології в дитячому віці. Методами для проведення наукового дослідження стали: системний підхід та системний аналіз, а також контент-аналіз. Результати дослідження дозволили зупинитися на сучасних факторах ризику формування офтальмологічної патології в дітей. Доведено, що дотримання оптимальної періодичності медико-профілактичних обстежень є необхідним для більшості офтальмологічних нозологій, діагностованих із дитинства, та передбачає тривалий нагляд. У дітей дошкільного, передшкільного та раннього шкільного віку обґрунтованими є зусилля з ранньої профілактики, діагностики таких офтальмологічних нозологій, як: аномалії рефракції (астигматизм, гіперметропія, міопія); косоокість та амбліопія; розлади акомодації; недостатність конвергенції. Висновки. Важливе медико-соціальне значення розладів зорових функцій у дитячому віці підкреслює доцільність застосування заходів із нівелювання керованих факторів ризику їх на тлі міжсекторальної взаємодії медиків, освітян, самої дитини та її родини. Такий підхід дозволяє попередити негативний вплив офтальмологічної патології на успішність у навчанні, активізувати фізичний розвиток, сприяти гармонійності розвитку особистості.