МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОЦІНКИ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ФАХІВЦІВ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ТА МЕНЕДЖЕРІВ У СИСТЕМІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Трущенкова, Л. В.; Теренда, Н. О.; Вахновський, В. В.; Петрашик, Ю. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мeтa: проаналізувати методологічні особливості оцінки компетентностей фахівців громадського здоров’я та менеджерів у системі охорони здоров’я. Мaтeрiaли i мeтoди. У дoслiджeннi проаналізовано методи оцінки працівників для визначення оптимального набору рівня компетентностей фахівців громадського здоров’я та менеджерів у системі охорони здоров’я. Викoристaнo мeтoди пoрiвняльнoгo aнaлiзу. У процесі дослідження застосовано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання економічних явищ і процесів: порівняльний та статистичний аналіз, метод логічного узагальнення – при дослідженні існуючих підходів до суті компетентностей. Рeзультaти. У результаті дослідження запропоновано етапи розробки системи оцінки компетентностей фахівців громадського здоров’я та менеджерів у системі охорони здоров’я, а саме: визначення критеріїв оцінки, організаційно-технічне забезпечення, документальне оформлення та моніторинг. Виснoвки. На етапі визначення критеріїв оцінки важливо, щоб для кожної посади була розроблена модель компетентностей. Другий етап «Організаційно-технічне забезпечення» передбачає використання в процесі оцінки комплексного підходу до використання ефективного інструментарію й дієвих мотиваційних методів та зворотного зв’язку на всіх управлінських рівнях. Етап документального оформлення – це розробка відділом персоналу необхідних документів (положень, інструкцій, форм для оцінки тощо), які регламентують роботу системи оцінки. Моніторинг системи оцінки дає змогу розробити та реалізувати превентивні заходи щодо запобігання суб’єктивності оцінки.