УПРАВЛІННЯ КОМПЕТЕНТНІСТЮ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВʼЯ МОЛОДІ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ - Литвинова, О. Н.; Гаврилюк, О. В.; Трущенкова, Л. В.; Теренда, Н. О.; Запорожан, Л. П. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: оцінити можливості управління компетентністю збереження здоровʼя молоді через призму розвитку туризму. Матеріали і методи. Для аналізу використано статистичні дані Центру медичної статистики МОЗ України. Дослідження проводилося на основі аналізу стандартизованого опитування за допомогою анкетно-опитувального методу. При проведенні дослідження були використані загальнонаукові й спеціальні методи дослідження, зокрема аналіз і синтез, порівняння, узагальнення, системно-структурний аналіз та аналітичний метод Результати. Туризм відкриває унікальні можливості для виховання в молоді навичок здорового способу життя, активного відпочинку, корисного дозвілля, загартовування організму, профілактики захворювань тощо. На сьогодні одним з основних і безпечних профілактичних методів, що сприяють попередженню, є постійна фізична активність, як-от щоденні поїздки на велосипеді, ходьба, заняття плаванням та подорожі. Щодо туризму, то він має кілька оздоровчих складових, починаючи із рухової активності, позитивного впливу свіжого повітря, зміни обстановки звичного життя, стимулювального впливу певного екстриму тощо. Регулярні заняття спортом, а у нашому дослідженні – туризмом допомагають позбутися навіть хронічних захворювань, і ми частково це доводимо, а ще сприяють профілактиці нових. Висновки. На основі нашого дослідження можемо зробити висновок про позитивний вплив туризму як здоровʼязбережувальної технології на здоровий спосіб життя і здоровʼя зокрема. Здоровʼязбережувальні технології виступають як певні управлінські важелі стосовно формування культури здорового способу життя через призму туризму серед молоді.