ОЖИРІННЯ, АСОЦІЙОВАНЕ ІЗ СИНДРОМОМ ПОЛІКІСТОЗНИХ ЯЄЧНИКІВ, ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ФЕРТИЛЬНІСТЬ У ЖІНОК РЕПРОДУКТИВНОГО ВІКУ - Хміль, С. В.; Хміль Досвальд, А. С.; Хміль, М. С.; Маланчук, Л. М.; Маланчин, І. М.; Франчук, О. А.; Романчук, Л. І. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: встановити зв’язок між метаболічними порушеннями та основними параметрами репродуктивного профілю при ендокринному безплідді в жінок із синдромом полікістозних яєчників на основі власних даних і результатів вітчизняних та зарубіжних науковців. Матеріали і методи. Проведено репроспективний аналіз і порівняння медичних даних 52 амбулаторних карт пацієнток з ендокринним безпліддям. За рядом отриманих показників було проведено порівняння із результатами інших дослідників. Результати. Результати власного проведеного репроспективного аналізу виявили ряд закономірностей, що в багатьох аспектах пояснюють негативний вплив ожиріння на репродуктивний профіль жінок із синдромом полікістозних яєчників, що також корелює із даними різних авторів. Зважаючи на те, що синдром полікістозних яєчників часто асоціюється з ожирінням, як і ожиріння, прискорює розвиток основних проявів синдрому, то, на думку багатьох авторів, ряд впливів, спричинених ожирінням, на порушення параметрів менструального циклу може проявлятися власне через ановуляцію та синдром полікістозних яєчників. Олігоменорея як симптом є характерною для синдрому полікістозних яєчників і прослідковується при метаболічних порушеннях. Супутня патологія досліджуваних жінок характеризувалася спектром різних ендокринопатій та метаболічних порушень. Прогресування гіперінсулінемії в таких пацієнток може призводити до порушення дозрівання фолікулів, що знижує вірогідність овуляції, настання та виношування вагітності навіть в індукованих циклах. Висновки. Репродуктивні невдачі при застосуванні методик ДРТ у жінок із СПКЯ-асоційованим ожирінням можуть бути пов’язані із виявленими порушеннями метаболічного профілю, вчасна корекція яких потенційно підвищує успішність лікування безпліддя. Тому необхідний комплексний підхід та окремий діагностично-лікувальний алгоритм залежно від репродуктивних планів жінок, що мають синдром полікістозних яєчників.