ЗМІНИ СТАНУ ЗДОРОВʼЯ ЛЮДИНИ ПРИ ПОСТТРАВМАТИЧНИХ СТРЕСОВИХ РОЗЛАДАХ - Денефіль, О. В.; Мігенько, О. Б.; Гомонець, С. Я.; Свередюк, Ю. А. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: провести аналіз літератури щодо зміни стану психічного здоров’я людей із посттравматичними стресовими розладами. Матеріали і методи. Проведено аналіз літературних джерел із бази PubMed, які стосуються симптомів посттравматичних стресових розладів. Результати. Симптоми посттравматичних стресових розладів можна розділити на 4 категорії: інтрузії, уникання, негативні зміни в мисленні та настрої, зміни збудливості та реактивності. Посттравматичний стресовий розлад є коморбідним психічним розладом, тому важливо розуміти, чи людина повторно відчуває симптоми, пов’язані з травматичною подією. Посттравматичний стресовий розлад характеризується дисфункціями в структурі мозку та нейронних ланцюгів. У пацієнтів із посттравматичним стресовим розладом порівняно зі здоровими особами контролю виявлено, що об’єм сірої речовини значно зменшився в певних ділянках мозку, включаючи ліву передню поясну звивину, лівий острівець, праву парагіпокампову звивину, медіальну префронтальну кору (mPFC), лівий гіпокамп, ліву середню скроневу звивину і праву верхню лобову звивину. Крім того, пацієнти із посттравматичним стресовим розладом із різними типами травм можуть мати різні кореляції з церебральним дефіцитом. Зміни в об’ємі та морфології сірої речовини можуть лежати в основі дисфункції пам’яті страху та згасання при посттравматичному стресовому розладі, а також можуть бути причиною тривалого когнітивного порушення в осіб із посттравматичним стресовим розладом. Висновок. Посттравматичний стресовий розлад у сучасних умовах воєнного стану є важливою проблемою охорони здоров’я населення України.