ЗМІНИ АДАПТИВНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ПАЦІЄНТІВ ІЗ БІПОЛЯРНИМ АФЕКТИВНИМ РОЗЛАДОМ УНАСЛІДОК ПОРУШЕННЯ КОГНІТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ - Мисула, М. С.; Мисула, Е. Ю.; Сас, Е. П.; Сас, Л. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: дослідити особливості когнітивного функціонування хворих із первинним епізодом біполярного афективного розладу з урахуванням статі та клінічного варіанта. Матеріали і методи. За методикою «Запамʼятовування десяти слів» обстежено 153 хворих: із переважанням депресивної симптоматики (44 чоловіки і 75 жінок), із переважанням маніакальної симптоматики (15 чоловіків і 8 жінок) і з одночасною наявністю депресивної та маніакальної симптоматики або зі швидкою зміною фаз (6 чоловіків і 5 жінок). Статистичний аналіз проведено із використанням непараметричного тесту Манна – Уїтні. Результати. Встановлено, що при депресивному варіанті крива запам’ятовування характеризувалася труднощами фіксації інформації і важкістю її утримування: (4,2±1,2) слова, (4,6±1,4) слова, (5,9±1,8) слова, (5,8±1,4) слова, (4,4±1,3) слова, (2,6±1,4) слова (у чоловіків – (4,2±1,4) слова, (4,6±1,5) слова, (6,1±1,9) слова, (5,7±1,5) слова, (4,4±1,3) слова, (2,6±1,4) слова; у жінок – (4,2±1,1) слова, (4,5±1,4) слова, (5,9±1,7) слова, (5,8±1,3) слова, (4,4±1,3) слова, (2,5±1,3) слова); при маніакальному – швидким підйомом із подальшим зниженням і найнижчими показниками відтворення через годину: (4,7±1,3) слова, (7,5±1,3) слова, (7,2±1,3) слова, (6,7±1,8) слова, (4,7±1,0) слова, (2,0±1,0) слова (у чоловіків – (4,9±1,3) слова, (7,3±1,3) слова, (7,1±1,2) слова, (6,3±1,7) слова, (4,7±0,9) слова, (1,9±0,9) слова, у жінок – (4,3±1,4) слова, (7,9±1,4) слова, (7,5±1,5) слова, (7,5±1,7) слова, (4,6±1,3) слова, (2,3±1,2) слова); при змішаному – поєднаними труднощами фіксації та низькими показниками відтворення: (4,5±0,9) слова, (5,1±1,3) слова, (5,9±1,1) слова, (5,6±0,8) слова, (4,2±1,1) слова, (2,4±0,9) слова. оловіків – (4,5±0,8) слова, (5,5±1,0) слова, (5,8±1,0) слова, (5,8±0,8) слова, (4,5±1,0) слова, (2,0±0,9) слова, у жінок – (4,6±1,1) слова, (4,6±1,5) лова, (6,0±1,4) слова, (5,4±0,9) слова, (3,8±1,1) слова, (2,8±0,8) слова). Висновки. Виявлено певні відмінності в когнітивних порушеннях залежно від клінічного варіанта первинного епізоду; при цьому розбіжності між чоловіками та жінками незначущі. Подальші перспективи пов’язані з удосконаленням методів прогнозування і лікування когнітивних порушень при БАР із метою покращення адаптаційних можливостей пацієнтів та якості їх життя.