ПСИХОГЕННИЙ ЧИННИК ЯК ВАЖЛИВИЙ ІНСТРУМЕНТ У ФІЗИЧНІЙ РЕАБІЛІТАЦІЇ КОМБАТАНТІВ: ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Салайда, І. М.; Попович, Д. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: вивчити проблематику фізичної та медико-соціальної реабілітації учасників бойових дій в Україні, що дозволить відновити соціальні навички, усунути фіксацію свідомості на пережитих подіях та набутому з їхньої причини стані, відновити когнітивні та комунікативні функції у постраждалих у результаті військових дій. Матеріали і методи. У роботі використано бібліосемантичний метод і методи контент- та структурно-логічного аналізу. Результати. Розглянуто причини дезадаптації та нервово-психічних порушень із метою зосередження уваги на необхідності комплексної реабілітації комбатантів. Проведення реабілітаційних заходів у військовослужбовців має свої особливості, оскільки після участі в бойових діях, які супроводжувалися величезним фізичним і психологічним навантаженням, породжується потужний комбінований стрес. Після надання первинної медичної допомоги та вузькоспеціалізованого лікування у військових шпиталях комбатанти потребують фізичної та психологічної реабілітації. Це дуже важливе завдання, оскільки військовик, який отримав поранення або психічну травму в результаті бойових дій та не отримав належної реабілітації, не здатний у майбутньому ефективно вести бойові дії на полі бою або ж повноцінно повернутися до мирного життя. Висновки. Актуальними є підготовка кваліфікованих фахівців-реабілітологів і створення комплексних високоефективних програм фізичної, медичної та психологічної реабілітації постраждалих. Багатовекторність завдань реабілітації учасників бойових дій потребує ефективного функціонування цієї системи як окремого напряму клінічної та фізичної медицини.