КЛАСИФІКАТОР МЕДИЧНИХ ВИРОБІВ НК 024:2023: НАЦІОНАЛЬНА СИСТЕМА КЛАСИФІКАЦІЇ ТА ВИКОРИСТАННЯ МЕДИЧНИХ ВИРОБІВ В УКРАЇНІ - Слабкий, Г. О.; Картавцев, Р. Л. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: представити методичні підходи до класифікації медичних виробів, які використані при створенні національного класифікатора медичних виробів НК 024:2023 та при його практичному використанні. Матеріали і методи. Матеріали: міжнародні та національні законодавчі і нормативно-правові документи із питань класифікації медичних виробів. Методи: бібліосемантичний, системного підходу та структурно-логічного аналізу. Результати. Національний класифікатор медичних виробів НК 024:2023 призначений для ідентифікації інструментів, апаратів, приладів, пристроїв, матеріалів або інших медичних виробів. Національний класифікатор медичних виробів НК 024:2023 являє собою адаптований переклад частини переліку медичних виробів, включених до номенклатури Global Medical Device Nomenclature (GMDN), та доповнений медичними виробами, що не входять до номенклатури GMDN, але використовуються в Україні. У ході проведеного дослідження встановлено і представлено в статті методичні підходи до класифікації медичних виробів, які використані при створенні національного класифікатора медичних виробів НК 024:2023 та при його практичному використанні. Висновок. Національний класифікатор медичних виробів 024:2022 призначений для ідентифікації інструментів, апаратів, приладів, пристроїв, матеріалів або інших виробів, що належать до медичних виробів, із використанням міжнародних методичних підходів до розробки, є відповідним національним стандартом.