ТЮТЮНОКУРІННЯ ТА СМЕРТНІСТЬ ВІД РАКУ ЛЕГЕНЬ У КРАЇНАХ ЄВРОПИ ТА АЗІЇ - Теренда, Н. О.; Янчишина, М. А.; Мірошник, В. А.; Слободян, В. А. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: аналіз залежності поширеності тютюнокуріння та смертності від раку легень (РЛ) у країнах Європи та Азії. Матеріали і методи. Проаналізовано ряд джерел, з яких отримано інформацію про смертність від РЛ із бази даних The Institute For Health Metrics And Evaluation; поширеність куріння серед осіб віком від 15 років, середню кількість сигарет, продану на одну дорослу людину на день, із Our World in Data. Статистичний аналіз проводили із використанням кореляційно-регресійного аналізу та аналізу динамічних рядів. Результати. У країнах із високим рівнем доходу протягом 2008–2018 рр. спостерігається вищий рівень смертності від РЛ, на відміну від країн із доходом вище та нижче середнього рівнів. Встановлено, що частка осіб у цих країнах віком від 15 років, які курять будь-який тютюновий виріб щодня чи не щодня (це виключає бездимне вживання тютюну), знизилася за період із 2000 до 2018 р. (ТР 0,51–0,90 %). У країнах із доходом вище середнього (ТР 0,66–0,97 %) і нижче середнього рівнів (ТР 0,67–0,87 %) даний показник також зменшився, проте менше від аналогічного показника для країн із високим рівнем доходу. У країнах із доходом нижче середнього за період з 1990 до 2010 р. спостерігається зростання поширеності куріння серед населення даних країн за вказаний проміжок часу (ТР 1,12–1,48 %), особливо у В’єтнамі, та зменшення у Монголії. Виявлено достовірний вплив частки курців, які курять щодня, у країнах із високим рівнем доходу на смертність від РЛ у 2010 р. (rxy=0,83, p=0,042) та у 2000 р. (rxy=0,94, p=0,000). Висновки. Встановлено вплив на смертність від РЛ тривалості та інтенсивності тютюнокуріння у країнах із різним рівнем доходу. На даний час переважно розглянуті нами країни Європи і Східної та Південно-Східної Азії з високим рівнем доходу та з доходом вище середнього проводять вдалу антитютюнову кампанію, про що свідчить зниження популярності тютюнокуріння. У цих державах прогнозується зменшення поширеності раку легень у 20-річній перспективі. Країни з доходом нижче середнього демонструють значний темп росту частки осіб віком понад 15 років, які курять, що призведе до збільшення захворюваності на онкологічні захворювання легень протягом майбутніх десятиліть.