АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПОШИРЕНОСТІ ТА ЗАХВОРЮВАНОСТІ ХВОРОБ ОРГАНІВ ТРАВЛЕННЯ СЕРЕД ДІТЕЙ - Литвинова, О. Н.; Крилова, Г. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2024)
Мета: проаналізувати поширеність та захворюваність хвороб органів травлення серед дітей задля формування політики охорони здоров’я дитячого населення. Матеріали і методи. Для аналізу використано статистичні дані Центру медичної статистики МОЗ України та Головного управління статистики в Тернопільській області. При проведенні дослідження були використані загальнонаукові й спеціальні методи дослідження, зокрема аналіз і синтез, порівняння, узагальнення, системно-структурний аналіз та аналітичний метод. Результати. Проаналізовано захворюваність та поширеність хвороб органів травлення серед дітей. Показано тенденції динаміки цих показників, враховуючи індекси DALY та YLD. Зокрема, хронічні захворювання печінки становили 0,68 % (ДІ 0,53–0,84) від DALY усіх країн світу, хвороби верхньої травної системи – 0,23 % (ДІ 0,18–0,29), хвороби жовчного міхура і жовчних проток – 0,1 % (ДІ 0,076–0,14) та інші захворювання органів травлення – 0,01 % (ДІ 0,077–0,12). Визначені фактори ризику виникнення даних захворювань. Особливий акцент зроблено на обґрунтуванні необхідності формування політики охорони здоров’я дитячого населення. Висновки. Продемонстровано, що поширеність та захворюваність хвороб органів травлення серед дітей мають тенденцію до зростання у всьому світі, а Україна займає в цій негативній ситуації лідируючі позиції. Аналіз впливаючих чинників на захворювання травного тракту серед дітей показав нагальну необхідність формування політики охорони здоров’я дитячого населення в Україні.