ДОТРИМАННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ У СФЕРІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Калинюк, Н. М.; Ліщук, Л. Р. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: проаналізувати систему прав людини у сфері громадського здоров’я. Розглянути проблеми, які виникають із застосуванням прав людини в умовах воєнного стану в Україні. Дослідити законотворчу діяльність уряду України в умовах воєнного стану. Матеріали і методи. Дослідження ґрунтувалося на аналізі правових документів, інтернет-ресурсів та літературних джерел. Застосовані методи аналізу, синтезу, порівняння, узагальнення та систематизації літературних джерел. Результати. Застосування прав людини у сфері громадського здоров’я в умовах воєнного стану є складною та багатогранною проблемою, оскільки воєнний конфлікт може викликати серйозні виклики для забезпечення й захисту прав та гідності людини. Висновки. Збереження здоровʼя населення є пріоритетним напрямом діяльності для уряду, міжнародних організацій, громадських об’єднань і всіх, хто прагне забезпечити благополуччя та якісне життя людей. Здоровʼя населення є основною складовою стійкого розвитку, оскільки воно впливає на соціальний, економічний та екологічний розвиток країни. Згідно з міжнародними стандартами та гуманітарним правом, дотримання прав людини у сфері громадського здоров’я під час війни є обов’язковим для всіх сторін конфлікту. Напрацьована під час війни законодавча база може стати основою для покращення якості медичної допомоги, захисту прав та гідності громадян, а також забезпечення сталого розвитку системи охорони здоровʼя.