ОСОБЛИВОСТІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПРОГРАМ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Кравець, Н. О.; Климук, Н. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: вивчення особливостей соціальних програм в умовах повномасштабного вторгнення росії до України та сфер їх застосування. Матеріали і методи. У процесі дослідження використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: теоретичного узагальнення, метод порівняльного аналізу, класифікації і групування, статистичного порівняння та узагальнення. Результати. Конфлікт в Україні, який почався в 2014 р., призвів до гуманітарної кризи та економічного занепаду в певних регіонах країни. У цей період уряд України почав впроваджувати соціальні програми для підтримки населення, яке постраждало від війни. Повномасштабне вторгнення росії у лютому 2022 р. стало випробуванням не лише для безпеки країни, але й для її соціальної сфери. Уряд України ввів ряд соціальних програм для допомоги військовим, пораненим, їх сім’ям, сім’ям воїнів, що загинули, вимушеним переселенцям та загалом людям, які постраждали від війни. Соціальні програми в період війни в Україні мають на меті забезпечити всю необхідну підтримку для населення, яке постраждало від конфлікту та втрати здатності до праці. У статті розглянуто роль соціальних програм під час війни і їх важливість для забезпечення гуманітарної допомоги та підтримки вразливих груп населення. У ній проаналізовано різні аспекти гуманітарного втручання, такі, як розробка програм, координація дій та оцінка впливу на соціальний статус населення під час конфлікту. У статті досліджено також ролі громадських організацій, міжнародних гуманітарних організацій та владних установ у реалізації соціальних програм та їх спільну місію в забезпеченні гідної якості життя для постраждалих від війни. Охарактеризовано актуальні на сьогодні програми соціального захисту постраждалим від військових дій; описано надання матеріальної допомоги від ряду іноземних держав та організацій. Висновки. Соціальні програми під час війни відіграють критичну роль у забезпеченні гуманітарної допомоги і підтримки вразливих груп населення. Ці програми є ключовим інструментом для полегшення страждань та відновлення гідної якості життя під час конфлікту. Громадські організації, міжнародні гуманітарні організації та владні установи повинні спільно працювати для забезпечення ефективного впровадження та координації соціальних програм із метою покращення життя тих, хто найбільше потребує допомоги під час війни.