УДОСКОНАЛЕННЯ МЕДИЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ЯК КОМПОНЕНТ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Сорока , І. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: визначення основних вихідних аспектів удосконалення наявних у країні медичних інформаційних систем на основі опитування їх користувачів. Матеріали і методи. Проведено добровільне онлайн-анкетування 213 користувачів медичних інформаційних систем, які взаємодіяли з Електронною системою охорони здоров’я з використанням сервісу “Google Forms”. Перелік запитань в анкеті охоплював основні аспекти роботи з медичними інформаційними системами, включав оцінку задоволеності респондентів та дозволяв висувати пропозиції щодо покращення окремих аспектів взаємодії. Період опитування – червень – серпень 2023 р. Результати. Поглиблення інформатизації галузі охорони здоровʼя є загальносвітовим процесом, і в різних країнах він відбувається з різною інтенсивністю. Зручність у використанні медичних інформаційних систем є критичним питанням у роботі окремих закладів охорони здоров’я в різних країнах. Тому дослідження й розвиток “usability” таких систем є актуальним питанням управління охороною здоров’я, громадського здоров’я та комп’ютерних наук. Загалом визначення зручності у використанні визнано критичним показником в успішному впровадженні та оптимізації інформаційних систем. Результати опитування показали, що тільки 29,5 % респондентів користувалися в роботі медичними інформаційними системами понад 3 роки. Найбільш популярними програмними продуктами стали “Helsi”, “Health24” та “Doctor Eleks”. Загальна задоволеність роботою Електронної системи охорони здоровʼя у респондентів становила 5,51 бала з 10, основні проблеми виникали у функціях «Швидкість передачі даних до ЦБД ЕСОЗ», «Можливості взаємодії з “іншою” МІС» та «Зміна методу автентифікації пацієнта». Задоволеність системою навчання роботи з Електронною системою охорони здоровʼя («Академія НСЗУ») була на рівні 5,87 бала з 10, найбільше було скарг на повільну роботу, «зависання» та інші технічні збої системи. Висновки. Проведені анонімні опитування користувачів Електронної системи охорони здоровʼя показали середній рівень задоволеністю роботою системи. Респондентами було визначено ряд системних проблем у роботі кафедри організації медичного забезпечення Збройних сил Української військово-медичної академії та її вдосконаленні, що може бути використано при подальшому розвитку електронної системи охорони здоров’я в Україні.