УПРАВЛІНСЬКІ ФУНКЦІЇ ЯК ОДИН З ІНСТРУМЕНТІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ЦІЛЕЙ УПРАВЛІННЯ МОДЕЛЛЮ РЕГІОНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ДОНОРСТВА ТА ТРАНСПЛАНТАЦІЇ ОРГАНІВ - Ковтун, Г. І. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: обґрунтувати зміст основних управлінських функцій як інструменту реалізації цілей управління сучасною моделлю регіональної системи донорства та трансплантації органів. Матеріали і методи. Для досягнення поставленої мети в роботі застосовувалися загальнонаукові методи аналізу, синтезу, узагальнення, інтерпретації наукових даних, а також системний та структурно-функціональний підходи при визначенні функцій управління регіональною системою донорства і трансплантації органів. Результати. Розвиток технологій трансплантації органів у всьому світі впевнено доводить, що вони є життєрятуючими та безальтернативними. Українській охороні здоровʼя потрібні професійні управлінці, здатні ініціювати та реалізувати нові ідеї, розробляти стратегію розвитку медичного бізнесу, мислити практично та прагматично при забезпеченні реформування медичної сфери в Україні. Для сучасної концептуальної регіональної системи донорства і трансплантації органів у статті обґрунтовано зміст функцій управління цією моделлю, як інструмент реалізації цілей управління моделлю і досягнення результату. Показано, що функція управління – це сукупність дій, призначених до створення реальних умов, для досягнення запланованих цілей. За допомогою функцій управління забезпечується виконання встановлених планових завдань із метою реалізації прийнятої стратегії розвитку організації. Висновок. Обґрунтований у статті зміст основних управлінських функцій управління сучасною моделлю регіональної системи може бути програмою підготовки професіоналів нового покоління у сфері управління охорони здоровʼя.