АНАЛІЗ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА РАК ШКІРИ ТА ОРГАНІЗАЦІЇ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ХВОРИМ З ОНКОПАТОЛОГІЄЮ ШКІРИ В ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Парій, В. Д. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: визначити віково-статеві особливості онкопатології шкіри та стану надання медичної допомоги хворим на рак шкіри в Житомирській області протягом 2012–2022 рр. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження стали офіційні статистичні дані звітів Центру медичної статистики ЦГЗ МОЗ України «Показники захворюваності на злоякісні новоутворення та діяльність онкологічної служби в Україні» за 2012–2022 р.р. Результати. Значна увага до поширення онкопатології шкіри в Житомирській області (яка значно постраждала в результаті аварії на ЧАЕС) спричинена тим, що у 2022 р. в ній зафіксовано найвищий рівень захворюваності на меланому серед усіх областей України – 8,56 випадку на 100 тис. нас. За рівнем захворюваності на немеланомні новоутворення шкіри Житомирська область посідає 7 місце в рейтингу областей. Встановлено, що за досліджуваний період захворюваність на меланому в Україні знизилася на 21,3 %, а в області зросла на 52,8 %. Загальна і регіональна динаміка захворюваності на інші новоутворення шкіри позитивна, але обласний рівень захворюваності перевищує середньоукраїнський на 49 %. Смертність населення від злоякісних новоутворень при позитивній динаміці щодо зниження в Житомирській області перевищує рівні смертності в Україні від усіх новоутворень на 24,7 %, від меланоми – на 26,6 %, від інших новоутворень шкіри – на 8,5 %. Основні показники надання медичної допомоги онкохворим характеризуються відносною стабільністю. Забезпеченість населення області онкологами збільшилася на 14,3 %, щоправда, кваліфікаційну категорію мають лише 42 % онкологів області. Висновки. Захворюваність на немеланомні новоутворення шкіри населення Житомирської області протягом останнього десятиріччя знизилась, а на меланому – зросла, рівні захворюваності перевищують відповідні в Україні. Захворюваність на меланому та немеланомні новоутворення шкіри мають певні віково-статеві особливості, найвищі її рівні притаманні чоловікам старшого віку. Актуальною залишається первинна профілактика онкозахворювань з огляду на радіаційне забруднення окремих населених пунктів області. Удосконалення потребує організація медичної допомоги онкохворим, особливо в частині раннього виявлення онкозахворювань, підвищення кваліфікації медичного персоналу.