СТАН ТРИВОЖНОСТІ, САМОПОЧУТТЯ, АКТИВНОСТІ ТА НАСТРОЮ У СТУДЕНТІВ, ЯКІ ПЕРЕХВОРІЛИ НА КОРОНАВІРУСНУ ХВОРОБУ - Вадзюк, С. Н.; Тимошів, В. С. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: визначити стан тривожності, самопочуття, активності та настрою у студентів, які перехворіли на коронавірусну хворобу. Матеріали і методи. Було проведено тестування 100 студентів віком 18–20 років, які перехворіли на коронавірусну хворобу, в два етапи: через тиждень після перенесеної хвороби і через місяць. Тривожність (особистісну та ситуативну) досліджували за допомогою шкали тривоги Спілбергера – Ханіна (State-Trait Anxiety Inventory – STAI). Самопочуття, активність та настрій ми визначали із використанням тестової методики самооцінки функціонального стану «САН» (В. А. Доскіна та ін.). Результати. Відмічено позитивну динаміку зниження рівня ситуативної та особистісної тривожності, а також відновлення самопочуття, активності та настрою в осіб, які перехворіли на коронавірусну хворобу. В обстежуваних одразу після перенесеної хвороби ситуативна тривожність становила (44,48±1,93) бала, через місяць – (33,16±1,29) бала, а особистісна тривожність одразу після перенесеної хвороби – (45,88±1,73) бала, через місяць – (34,0±1,55) бала. Установлено залежність самопочуття, активності та настрою від рівня тривожності у студентів, які перехворіли на коронавірусну хворобу. Вивчення цієї проблеми дозволить прогнозувати відновлення стану здоров’я і професійну успішність в умовах підвищених стресових чинників, окреслювати шляхи адаптації та реабілітації осіб, які перехворіли на коронавірусну хворобу в даних умовах. Висновки. В обстежуваних студентів спостерігалося підвищення рівня тривожності та зниження самопочуття, активності та настрою одразу після перенесеного захворювання, проте через місяць відмічено позитивну динаміку зниження рівня ситуативної та особистісної тривожності, а також відновлення самопочуття, активності та настрою у студентів, які перехворіли на коронавірусну хворобу. Одразу після перенесеної хвороби ситуативна тривожність становила (44,48±1,93) бала, через місяць – (33,16±1,29) бала, а особистісна тривожність одразу після перенесеної хвороби – (45,88±1,73) бала, через місяць – (34,0±1,55) бала. Спостерігалося достовірне покращення рівня самопочуття (середні позитивні зв’язки (rxy=0,49)), активності (високі позитивні зв’язки (rxy=0,51)) та настрою (високі позитивні зв’язки (rxy=0,63)) в обстежуваних через місяць після перенесеного захворювання, порівняно з обстежуваними одразу після перенесеної хвороби. Установлено залежність самопочуття, активності та настрою від рівня тривожності в осіб, які перехворіли на коронавірусну хворобу.