СУЧАСНА СИСТЕМА САНІТАРНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ ЯК СКЛАДОВА ПРОГРАМ У СФЕРІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я - Лінніков, С. В.; Миронюк, І. С. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: визначити стан і місце санітарної освіти і промоції здоров’я серед населення та перспективи їх розвитку в системі громадського здоров’я України на сучасному етапі. Матеріали і методи. У роботі використано бібліосемантичний метод та методи контент- та структурно-логічного аналізу. Матеріалами дослідження став світовий досвід розробки, реалізації інформаційно-комунікаційних кампаній у сфері громадського здоров’я, напрацьовані методологічні підходи до організації і впровадження санітарної освіти та промоції здоров’я. Результати. Проаналізовано історичний аспект становлення санітарної освіти як важливого і самостійного напряму роботи системи громадського здоров’я. Критично осмислено сучасні підходи до визначення детермінант здоров’я як базису формування підходів до змістовного наповнення санітарної освіти. Окреслено сучасне бачення дефініцій обізнаності з питань здоров’я та проаналізовано структурно-функціональне наповнення сучасних моделей освіти з питань здоров’я. Визначено стан санітарної освіти в Україні, її проблемні моменти й окреслено напрями можливого розвитку. Висновки. Потенціал санітарної освіти як інструменту соціальних змін політичної діяльності в сучасній охороні здоровʼя було дещо забуто. Сьогоднішнє розуміння санітарної освіти було обмежене міжособистим спілкуванням та медіа-кампаніями, спрямованими на індивідуальні здоровʼязберігаючі практики і дії та використання профілактичних медичних послуг. Якщо досягнення санітарної освіти, як визначено Всесвітньою організацією охорони здоровʼя, є ціллю, то потрібно провести певну переоцінку важливості санітарної освіти, а також значного розширення змісту і методів, які використовуються.