МЕДИКО-СОЦІАЛЬНИЙ ПОРТРЕТ КУРЦЯ ЕЛЕКТРОННИХ СИГАРЕТ ІЗ НІКОТИНОМ - Козій-Бределєва, С. П.; Гутор, Т. Г. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: охарактеризувати медико-соціальний портрет курця електронних сигарет із нікотином серед молодого населення Львівської області. Матеріали і методи. Проведено опитування, в якому взяли участь 817 респондентів молодого віку (від 18 до 45 років), які проживають у Львівській області. З-поміж них ми виокремили фокус-групу з 96 респондентів, які вказали, що використовують для куріння електронні сигарети з нікотином (ЕСН). Результати. Середній вік курця ЕСН, у якому він/вона вперше спробував/-ла тютюнові вироби, склав 16,00 (15,75; 18,00) років та не відрізнявся від середнього віку курців інших тютюнових виробів, зокрема звичайних сигарет та тютюнових виробів для електронного нагрівання. Майже половина опитуваних ((47,92±5,10) %) споживачів вказала, що ЕСН курить регулярно. Найбільший відсоток ((37,50±4,94) %) анкетованих користувачів ЕСН припадає на курців, що навчаються. З’ясовано, що (66,67±4,81) % респондентів приховує споживання ЕСН від членів своєї сім’ї. Половина споживачів ЕСН повідомляє, що їх батьки курять, а також близько половини анкетованих курців даної фокус-групи мають більше 10 знайомих і близьких, що використовують новітні пристрої для споживання тютюну. Серед найпопулярніших причин, чому споживачі використовують новітні пристрої для споживання тютюну, найбільший відсоток опитуваних курців ЕСН вказує на емоційну складову (поганий настрій, відчуття тривоги, депресія тощо) як на чинник, що спонукає їх до застосування ЕСН. Також в умовах війни в Україні (50,00±5,10) % опитуваних курців ЕСН вказують, що з повномасштабним вторгненням росії зросла частота вживання ними тютюнових виробів. Попри доволі сумні тенденції у світі та в Україні, більшість користувачів ЕСН стверджує, що не має жодних хронічних захворювань. Це може свідчити про відтягування візиту до лікаря та звичайне ігнорування проблеми до крайнього її загострення. Також це може бути пов’язане з тим, що курять власне молоді люди, які ще не мають хронічних захворювань, та які з роками вживання тютюнових виробів набудуть їх. Висновок. Отримана інформація буде використана при опрацюванні персоніфікованої моделі попередження новітніх методів споживання тютюнових виробів серед населення молодого віку в Львівській області.