НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УМОВАХ РОЗВИТКУ ЕЛЕКТРОННОЇ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Сорока, І. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: узагальнення та інтерпретація наукової інформації щодо вибору стратегій реформування охорони здоровʼя в Україні із застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій, оцінки ризиків, бар’єрів та інноваційних розробок для їх впровадження. Матеріали і методи. Здійснено пошук відповідної літератури в PubMed, Web of Science та в електронному каталозі Національної наукової медичної бібліотеки України з обмеженням часу з 1998 до 2022 р. Пошук у Google Scholar використовувався для виявлення досліджень, які були пропущені під час пошуку в академічних базах даних. Результати. Оцінено методологічні засади з акцентуванням уваги на концептуальних принципах інформаційної підтримки ухвалення управлінських рішень, які можуть бути інтегровані в конкретні сценарії створення електронної системи охорони здоров’я. Попри те, що цифровізація медицини вже тривалий час є вагомою складовою наукової діяльності, впровадження цих принципів залишається відносно повільним процесом. Інтенсивність використання ІКТ у галузі є не лише обʼєктивним критерієм відповідності системи охорони здоров’я сучасним вимогам, але й є потужним каталізатором інноваційного розвитку галузі. Результати аналізу наукової літератури свідчать про значні масштаби використання ЕСОЗ у світі, створюються загальнонаціональні служби eHealth, включаючи телемедицину, телефармацію, електронне страхування життя і здоровʼя, дистанційну освіту тощо. Водночас треба зазначити, що законодавчий інструментарій, що визначає діяльність інституту електронного управління в галузі охорони здоровʼя в Україні, розроблений недостатньо. Висновки. Впровадження інституту електронного управління системою охорони здоровʼя в Україні можливе лише за умови системного вирішення проблем його імплементації, що потребує реструктуризації державного управління як всією системою еHealth, так і окремих її елементів, забезпечуючи підвищення ефективності та безпеки надання медичних послуг населенню.