ЕКСПЕРТНА ОЦІНКА ОПТИМІЗОВАНОЇ СИСТЕМИ НАДАННЯ ОНКОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ В УКРАЇНІ - Зуб, В. О.; Котуза, А. С. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: оцінити доцільність впровадження розробленої оптимізованої системи надання онкологічної допомоги в Україні шляхом її експертної оцінки фахівцями-експертами. Матеріали і методи. До експертної оцінки оптимізованої системи надання онкологічної допомоги в Україні було залучено 35 експертів, з яких 18 керівників закладів охорони здоров’я онкологічного напряму та 17 науково-педагогічних працівників. Проходячи анкетування, експертам необхідно було погодитися чи заперечити варіанти запропонованих відповідей на поставлені запитання («ні» – 0 або «так» – 1 чи відмітити бал від 1 до 10, де 1 бал – «зовсім ні», 10 балів – «максимально так»). Результати. Аналіз отриманих результатів проведеної експертної оцінки показав, що середній бал щодо важливості запровадження системи в запропонованих параметрах (1–10 балів) склав (9,74±0,51) бала. Експерти високо оцінили рівень враховування складнощів надання медичної допомоги населенню України в умовах надзвичайних ситуацій (пандемія COVID-19, воєнний стан) запропонованою оптимізованою системою: в середньому на (9,49±0,82) бала. Серед очікуваних змін після впровадження цієї системи практично всі експерти виділили підвищення спроможності онкологічних закладів надавати медичну допомогу та можливість практичного використання сучасних діагностичних та лікувальних методів (по (94,29±3,92) %). Висновки. Експертна оцінка фахівців показала доцільність запровадження оптимізованої системи надання онкологічної допомоги в Україні в практичну охорону здоров’я. На думку експертів, її впровадження зможе суттєво покращити якість надання медичної допомоги онкологічним хворим, зменшити рівень онкологічної захворюваності, збільшити виживаність онкологічних хворих.