ДОЦІЛЬНІСТЬ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ЄДИНОЇ ДЕРЖАВНОЇ БАЗИ ПРОФІЛАКТИЧНИХ МЕДИЧНИХ ОГЛЯДІВ НА ПРИКЛАДІ АНАЛІЗУ ПРОХОДЖЕННЯ МЕДОГЛЯДІВ СТУДЕНТАМИ-МЕДИКАМИ - Токарський, О. С.; Литвинова, О. Н.; Покришко, О. В.; Теренда, Н. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: обґрунтувати необхідність запровадження єдиної державної бази профілактичних медичних оглядів для покращення контролю за поширенням суспільно значимих інфекційних захворювань на прикладі аналізу проходження медичних оглядів на базі Тернопільського державного медичного університету студентами-медиками другого та третього курсів в 2012–2013 рр. Матеріали і методи. Проаналізовано дані обов’язкового медичного обстеження студентів другого курсу в 2012 р. та третього курсу в 2013 р. спеціальності «Лікарська справа» ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України», які проходили щорічний медогляд. У сформованих вибірках підраховано відсоток студентів за статтю та наявністю/відсутністю лідерських якостей, по проходженню медичного огляду на базі медичного університету, по академічних групах та в цілому. Результати. Відсоток студентів-третьокурсників, які виявили бажання проходити медогляд на базі університету, знижувався, порівняно з другокурсниками. Лише половина студентів (50 %) третього курсу проходила обов’язковий щорічний медогляд на базі університету, в той час як на другому курсі – 57,8 %. Відсоток осіб жіночої статі, які вибирали університет як базу проходження обов’язкових обстежень, завжди був вищим, аніж чоловічої. Різке зниження числа студентів-лідерів у вибірці третього курсу, порівняно з вибіркою другого курсу (на 38,1 %), порівняно із дещо меншим зниженням числа студентів-нелідерів (на 10,8 %), може пояснювати в цілому низький рівень використання можливості проходження медогляду студентами на базі університету, оскільки студенти-лідери своїми діями могли показувати негативний приклад. Висновки. Низький рівень проходження обов’язкових профілактичних медичних оглядів студентами-медиками локально на базі конкретного ЗВО у 2012–2013 рр., як приклад, утруднює достатній рівень контролю з боку установ за достовірністю даних, внесених у форму 1-ОМК. Для покращення контролю над обов’язковими профілактичними медичними оглядами та задля збереження здоров’я нації ми запропонували модель загальнодержавної єдиної бази медичних оглядів України.