ОСОБЛИВОСТІ ТА ПРОБЛЕМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ПИТНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ У ЗАХІДНОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ - Мисула, І. Р.; Бабієнко, В. В.; Кучер, С. В.; Цурик, С. П. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: проаналізувати особливості та проблеми децентралізованого питного водопостачання в Західному регіоні України. Матеріали і методи: бібліосемантичний, гігієнічного моніторингу, компілятивний, аналітичний. Аналіз стану та якості питної води децентралізованих джерел водопостачання областей Західного регіону України виконано за матеріалами досліджень, проведених у 2010–2020 рр. у рамках державного моніторингу якості природних та питних вод. Результати. Централізоване водопостачання, яке подає воду гарантованої якості, мають лише 6,6 % сільських жителів Західного регіону України. Решта сіл забезпечуються питною водою за рахунок підземних вод шляхом влаштування шахтних та трубчастих колодязів. Таких сільських населених пунктів найбільше в Івано-Франківській області – 98,8 % від загальної кількості, у Тернопільській області – 95,5 %, у Чернівецькій області – 96,5 % і у Львівській – 88,5 %. Найбільший відсоток проб води з децентралізованих джерел, що не відповідають нормам за санітарно-хімічними показниками, у 2010 р. спостерігався в Тернопільській області. Найчистіша вода була в Чернівецькій області. В 2020 р. у всіх чотирьох областях, які досліджувалися, відсоток проб води, що не відповідають нормам за санітарно-хімічними показниками, був у межах 16,9–20,9 %. Пріоритетним забруднювачем підземної води є нітрати, які надзвичайно шкідливі для дітей. Висновки. У сільських населених пунктах Західного регіону України водопостачання населення переважно здійснюється за рахунок індивідуальних джерел шляхом влаштування шахтних та трубчастих колодязів, воду з яких практично ніколи не досліджують, що призводить до вживання населенням питної води неконтрольованої якості. Найбільш поширеним і небезпечним хімічним забруднювачем підземних вод у Західному регіоні України є нітрати, зумовлені антропогенним забрудненням цих джерел.