ЕКОЛОГІЧНЕ ЗДОРОВ’Я ВОДОЙМ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Скиба, О. І.; Білик, Я. О.; Ярема, О. М.; Федонюк, Л. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: оцінити екологічний стан річки Серет за допомогою вивчення фізико-хімічних показників водойми, біогенних речовин та зіставлення їх із літературними даними розвитку фітопланктону, зокрема синьо-зелених водоростей водойми. Матеріали і методи: теоретичні (опрацювання наукової і науково-популярної літератури з досліджуваного питання), математичні методи опрацювання отриманих результатів, методи аналізу отриманих результатів досліджень наукової лабораторії Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Результати. Проведеними дослідженнями встановлено, що концентрація фосфатів у річках Тернопільської області та, зокрема, р. Серет коливалася в межах від мінімального значення у вересні (0,021 мг/дм³) до максимального у серпні (0,046 мг/дм³), що не перевищувало концентрацій ГДК. Для покращення екологічної ситуації області запропоновано додаткове поширення водних рослин як біологічних фільтрів уздовж річок та у прибережній зоні з їх подальшою утилізацією. Ми встановили, що Nuphar lutea (L.) Sm. найбільше акумулює ферум та цинк, Sagittaria sagittifolia L. – кобальт, нікель, Ceratophyllum demersum L. – манган, Ranunculus circinatus Sibth. – плюмбум. Висновки. Проаналізовано екологічний стан і антропічний вплив людини на водойми Тернопільщини та висвітлено основні шляхи забруднення річки Серет і Тернопільського ставу. Висвітлено питання забруднення водойм біогенними речовинами, зокрема фосфатами. Експериментально встановлено, що вміст фосфатів у р. Серет не перевищує рівня гранично допустимої концентрації, так само, як і в інших річках Тернопільщини.