СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ПОВОДЖЕННЯ З ТВЕРДИМИ ПОБУТОВИМИ ВІДХОДАМИ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ - Лотоцька, О. В.; Дністрянська, М. В.; Крицька, Г. А.; Флекей, Н. В.; Смачило, О. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: проаналізувати сучасні тенденції поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) в Україні та інших країнах світу. Матеріали і методи. Проаналізовані дані щодо кількості утворених та утилізованих ТПВ в Україні та країнах Євросоюзу з 2010 по 2020 р. Проведено анкетування 236 осіб віком від 18 до 35 років щодо проблем утворення і утилізації ТПВ, а також можливості і бажання їх сортування. Використані бібліосемантичний, інформаційного пошуку, аналітико-порівняльний, соціологічний, статистичний методи дослідження. Результати. Утворення ТПВ залежить від рівня індустріального розвитку країни, густоти населення та рівня його життя. Країни, розміщені на більш промислово розвинутому та багатішому Заході Європи, генерують значно більше побутових відходів, ніж країни Сходу, в тому числі й Україна. Із загального обсягу зібраних у ЄС відходів 97 % піддається переробці, а в Україні – захоронюються на сміттєзвалищах, які у 80 % не відповідають елементарним вимогам до їх облаштування та експлуатації. Це призводить до постійного забруднення довкілля і шкодить здоров’ю людей. Одним із сучасних методів утилізації сміття є збільшення обсягу переробки та повторного використання відходів. Для цього необхідно запровадити систему сортування сміття. Але щоб ця система почала успішно працювати в Україні, потрібна планомірна попередня підготовка як з боку місцевої влади, так і жителів. В результаті анкетування було встановлено, що 99 % респондентів розуміють, що існуюча сьогодні система поводження з ТПВ застаріла та потребує заміни на більш сучасні методи. Висновки. При порівнянні українського та міжнародного досвіду поводження із твердими побутовими відходами стає очевидним, що європейська політика в цьому напрямку обирає пріоритетну ціль на запобігання і зменшення виробництва відходів та усунення їх шкідливого впливу на навколишнє середовище і здоров’я людини. Цього можна досягти шляхом збільшення обсягу переробки та повторного використання відходів, провівши попередньо їх сортування.