НАДАННЯ ОНКОГІНЕКОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ЖІНКАМ В УКРАЇНІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ - Романів, М. П.; Теренда, Н. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: розробка та наукове обґрунтування моделі надання онкогінекологічної допомоги жіночому населенню з урахуванням умов надзвичайних ситуацій. Матеріали і методи. У дослідженні використано дані Національного канцер-реєстру України, нормативно-правових документів, опитування 313 жінок із злоякісними новоутвореннями тіла матки та злоякісними новоутвореннями яєчника і 110 здорових жінок. Використано методи: викопіювання даних, статистичний, системного аналізу, SWOT-аналіз. Результати. Проведено вивчення поширеності та захворюваності на онкогінекологічну патологію, зокрема злоякісні новоутворення тіла матки та злоякісні новоутворення яєчника, уточнено основні фактори ризику розвитку цих новоутворень та запропоновано модель профілактики та надання онкогінекологічної допомоги жіночому населенню. Модель ставить жінок у центр і показує, що вони відіграють ключову роль у зміні парадигми надання допомоги в онкогінекології. Враховуючи надзвичайну ситуацію (пандемія COVID-19, військове вторгнення), необхідно залучити всі рівні охорони здоров’я, систему громадського здоров’я та соціальне оточення пацієнтки, щоб підтримати та забезпечити досягнення жінками основних цілей моделі: профілактики, раннього виявлення та оптимального лікування злоякісних новоутворень. Висновки. Проведений SWOT-аналіз довів ефективність запропонованої моделі, дозволив виявити сильні та слабкі сторони процесу надання онкогінекологічної допомоги. При цьому одні й ті самі фактори як зовнішнього, так і внутрішнього середовищ можуть як сприяти розвитку, так і стати загрозою для розвитку даної моделі. Профілактична спрямованість моделі та включення сучасних технологічних рішень для подолання умов ізоляції внаслідок надзвичайних ситуацій збігаються з аналогічними процесами в інших країнах світу.