ЦИФРОВІ МЕДІА ТА ЇХ ВПЛИВ НА ДІТЕЙ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ - Бондарчук, Н. Б.; Гордійчук, С. В.; Шатило, В. Й.; Горай, О. В.; Поплавська, С. Д. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: проаналізувати цифрові та соціальні медіа і виявити ризики та вплив на життя та здоров’я дітей підліткового віку, розкрити значення інформаційно-комунікативних технологій у процесі деформації ціннісних орієнтирів. Матеріали і методи. Використані матеріали досліджень вітчизняних та іноземних авторів, а також особисті дослідження серед дітей підліткового віку. Результати. У сучасному інформаційному суспільстві, що базується на найновіших технологіях, засоби масової інформації мають як позитивний, так і негативний вплив на підлітків. Позитивні аспекти полягають у збагаченні знань та розширенні світогляду, але деякі підлітки використовують їх як засіб проведення вільного часу. Одним із можливих рішень для зменшення негативного впливу ЗМІ є розвиток критичного мислення, яке допоможе підліткам свідомо сприймати та аналізувати інформацію з урахуванням власних потреб, інтересів та цінностей. Таким чином, освіта повинна відігравати провідну роль у формуванні такої здатності у підлітків. Дослідження показали, що вплив соціальних медіа на здоров’я дітей і молодих людей був найбільшим на психічне здоров’я, зокрема у сферах самооцінки та благополуччя, з проблемами, пов’язаними з кіберзалякуванням і «депресією у Facebook», із зв’язком між використанням соціальних медіа й самооцінкою та образом тіла. Висновки. Проведеним дослідженням виявлені позитивні результати для молоді, яка використовує різні види цифрових технологій, які проявляються в процесі соціалізації, отриманні знань про здоров’я, покращенні загального розвитку й успішності, опануванні додаткових навичок. Негативними результатами є гіподинамія, депресія, витіснення суспільно значущих цінностей, непоодинокі факти кіберзалякування, сексуальні домагання. Нові цифрові та соціальні медіа полегшують і сприяють соціальній взаємодії, участі та залученню, що включає як споживання, так і створення контенту. Однак наслідки використання медіа мають багатофакторний характер і залежать від типу медіа, обсягу використання та особливостей окремої дитини чи підлітка, які використовують медіа.