ОЦІНКА СТАНУ ЗДОРОВ’Я СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ НА ФОНІ ЗМІНИ ЧИСТОТИ ПОВІТРЯ ТА МІКРОКЛІМАТУ - Ярема, О. М.; Білик, Я. О.; Крицька, Г. А.; Стравський, Я. С.; Подобівський, С. С.; Федонюк, Л. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: визначити вміст діоксиду вуглецю, температури та вологості, як важливих показників чистоти повітря та мікроклімату у приміщенні, та їх вплив на фізіологічний стан студентів. Матеріали і методи. Дослідження проводилося в навчальному корпусі Тернопільського національного медичного університету, в трьох аудиторіях кафедри, де проходили практичні заняття і перебували одночасно 24 студенти. Проведено 60 замірів оцінки чистоти повітря та параметрів мікроклімату в аудиторіях (концентрація СО2, температура та вологість повітря). Для визначення показників використовували прилад «Портативний (IAQ-метер) газоаналізатор». Дослідження проводили в чотирьох режимах для досліджуваних груп навчальних аудиторій, де проводили провітрювання або кварцування. Тривалість заняття – 90 хв; перерви – 40 хв. Результати. За першого режиму дослідження середнє значення концентрації СО2 не перевищувало допустиму величину норми за Європейським стандартом. У другому режимі концентрація СО2 істотно перевищувала рекомендовану величину, його вміст вірогідно збільшився вдвічі і за класифікацією якості повітря в приміщенні його віднесли до IDA4 згідно зі стандартом. За умов третього режиму відзначалося погіршення стану повітряного середовища у навчальній аудиторії (показник у 2,1 раза перевищував рекомендовану норму). За четвертого режиму дослідження чистоти повітря за рівнем СО2 згідно з Європейським стандартом вона належала до IDA3 – прийнятного рівня якості повітря в навчальній аудиторії. Після провітрювання аудиторії концентрація СО2 в навчальній аудиторії на 183 одиниці була нижчою від показників норми, що є оптимальною умовою для перебування і навчання студентів. Висновок. Вимірювання показників мікроклімату та чистоти повітря показали, що за умов провітрювання покращувався рівень СО2 і ставав допустимий норми. За вищевказаних умов студенти активно відповідали на питання, брали участь в обговоренні та дискутували. В навчальній аудиторії після кварцування рівень СО2 не наближав чистоту повітря до норми, що спричиняло млявість та неуважність у студентів. Показники температури та вологості повітря перебували в межах норми у всіх чотирьох режимах досліджуваних груп.