ВПЛИВ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ МОБІЛЬНОГО ТЕЛЕФОНУ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ - Стравський, Я. С.; Федонюк, Л. Я.; Подобівський, С. С.; Ярема, О. М.; Стравський, Т. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: проаналізувати дані літератури та визначити вплив електромагнітних випромінювань на організм людини. Матеріали і методи. За допомогою пошукової бази даних мережі «Інтернет» (зокрема, Google академія) та наукових статей було проаналізовано особливості впливу електромагнітного випромінювання на організм людини. Результати. Описано природні джерела електромагнітного випромінювання. Вказано, що процес взаємодії ЕМВ із живими організмами може бути подано у вигляді фаз. 1-шa фаза – поглинання енергії ЕМВ клітинами живого організму у вигляді розриву міжмолекулярних з’єднань і руйнування ДНК. 2-га фаза – перетворення енергії ЕМВ у хімічну енергію з утворенням іонів і вільних активних радикалів. 3-тя фаза – розвиток радіохімічних реакцій у живому організмі, що опромінюється. Зазначено, що акустичні (звукові) сигнали викликають легкі форми пухлин слухового нерва. Пухлини виникають в 100 тис. людей у рік і можуть призвести до глухоти, а у Великобританії приблизно в 4700 осіб виявляються пухлини мозку. Число людей – користувачів мобільного зв’язку, у яких з’явилася пухлина мозку, за останні 30 років збільшилося на 45 %, а якщо мобільний телефон постійно прикладається до однієї й тієї ж частини голови, ризик зростає в 4 рази. За твердженням американських вчених, тривале регулярне носіння «мобільника» в кишенях здатне на 33 % знизити репродуктивні здібності чоловіка. Наведено дані про те, що низькоінтенсивне радіочастотне випромінювання діє як стресовий/оксидативний чинник для клітини, призводить до розвитку лейкемії, а користування мобільним телефоном понад 1 годину на день погіршує зір і слух. Особливу увагу відведено вибору мобільного телефону та правилам користування ним. Вказано, що Міністерство освіти і науки України та національний оператор мобільного зв’язку «Київстар» підписали Меморандум про співробітництво в рамках соціальної програми «Київстар»-«Мобільна культура». Висновок. Мобільний телефон є необхідним атрибутом життя людини за умови дотримання всіх правил його використання.