ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ РОБОТИ МЕДИЧНИХ СЕСТЕР - Рирак, В. В.; Гордійчук, С. В.; Шатило, В. Й.; Горай, О. В.; Поплавська, С. Д. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: виявити рівень стресу у медичних сестер, а саме його головних ознак тривожності і депресії та оцінити, наскільки стрес впливає як на роботу медичних сестер, так і на їх повсякденну діяльність. Дослідити задоволеність пацієнтів виконанням професійних обов’язків медичними сестрами, які мають ознаки стресу. Матеріали і методи. Дослідження проводилося серед медичних сестер і пацієнтів на базі багатопрофільної лікарні КНП «Житомирська обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського». Для проведення дослідження було використано такі методи: бібліосемантичний, системного аналізу та логічного узагальнення, медико-соціологічний (анкетування), метод математичної статистики. Для проведення анкетування було створено дві анкети, одну – для медичних сестер та братів на основі шкали госпітальної тривоги та депресії (HADS), другу анкету було створено для опитування пацієнтів на основі шкали Лейкерта. Результати. Для проведення медико-соціологічного дослідження серед медичних сестер і пацієнтів було обрано багатопрофільну лікарню – КНП «Житомирська обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського». В дослідженні взяли участь 145 медсестер і медбратів. Характеристика респондентів: за віком – від 20 до 57 років, представлені рівномірно всі вікові категорії; за стажем роботи: до 2-х років – 5 респондентів, 2–5 р. – 12, 5–10 р. – 25, більше 10 років – 103; за статтю: жіноча – 130, чоловіків – 15 осіб; представлено в опитуванні персонал основних профілів і пропорційно штатному розкладу: терапевтичний – 45, хірургічний – 65, анестезіологія та інтенсивна терапія – 35 медсестер. У результаті проведеного нами дослідження було встановлено, що у 15 % медичних сестер і братів наявна субклінічно виражена тривожність, у 7,1 % – клінічно виражена тривожність. Субклінічно виражену депресію мають 17,9 % середнього медичного персоналу, та 12,9 % мають ознаки клінічно вираженої депресії. Усі ці прояви відображаються на виконанні їх професійних обов’язків, і 40 % опитаних пацієнтів це помічають. Висновок. Отже, ми можемо стверджувати, що проблема стресу у медичних сестер є важливою та актуальною і потребує подальшого дослідження.