НЕХТУВАННЯ ІСТОРІЄЮ ТУБЕРКУЛЬОЗУ – ШЛЯХ ДО ПОВТОРНИХ ПОМИЛОК У БОРОТЬБІ З ЦІЄЮ ПІДСТУПНОЮ НЕДУГОЮ - Корнага, С. І. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: показати історію туберкульозу як древнього підступного захворювання і допущені неодноразово помилки в боротьбі з цією недугою. Матеріали і методи. Спираючись на літературні дані, наведено історію туберкульозу, наукові відкриття щодо виявлення та лікування цієї недуги, допущені помилки в боротьбі з цим захворюванням, а також власні дослідження та спостереження. Використано бібліосемантичний метод та системного аналізу. Результати. Епідеміологія туберкульозу доволі складна і своєрідна, клінічні ознаки захворювання різноманітні та невизначені, оскільки немає патогномонічних симптомів. За останні роки спостерігається клінічний патоморфізм, епідеміологія захворювання істотно змінюється під впливом динамічних суспільних явищ, змінюється видова структура збудників туберкульозу і перебіг хвороби. В процесі значного поліпшення ситуації з туберкульозу настало помилкове послаблення настороженості щодо цієї недуги, що призвело до необґрунтованої помилкової думки, ніби всі наукові та практичні питання щодо туберкульозу вирішено. Було надмірно скорочено багато протитуберкульозних диспансерів, ліжковий фонд, зруйновано інфраструктуру протитуберкульозної служби. В період реформування охорони здоров’я в Україні, епідемії ВІЛ/СНІДу, пандемії COVID-19 боротьба з туберкульозом значно погіршилася, незважаючи на використання передового світового досвіду, який слід втілювати продумано, й адекватно підходити до реорганізації протитуберкульозної служби з її вдосконаленням. Але при цьому не слід нехтувати реаліями нашого життя взагалі. Висновок. Наведено історію туберкульозу як древнього підступного захворювання, успіхи та грубі помилки в боротьбі з ним, зокрема, в період реорганізації протитуберкульозної служби в останні роки.