КЛІНІЧНІ РЕЗУЛЬТАТИ В ЖІНОК ІЗ БЕЗПЛІДДЯМ НА ТЛІ СИНДРОМУ ПОЛІКІСТОЗНИХ ЯЄЧНИКІВ ТА ХРОНІЧНОГО ЕНДОМЕТРИТУ В ПРОГРАМАХ ДОПОМІЖНИХ РЕПРОДУКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Хміль, С. В.; Хміль Досвальд, А. С.; Хміль, М. С.; Маланчук, Л. М.; Геряк, С. М.; Корда, І. В.; Багній, Н. І. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: проаналізувати вплив різних схем медикаментозної терапії на клінічні результати лікування безпліддя в жінок із СПКЯ та хронічним ендометритом у протоколах екстракорпорального запліднення. Матеріали і методи. Проведено обстеження 140 жінок з ендокринним безпліддям на фоні СПКЯ та ХЕ, які були поділені на 3 клінічні групи залежно від причин та схем лікування безпліддя, а також 35 жінок із чоловічим фактором безпліддя, які склали контрольну групу. Усім досліджуваним пацієнткам проводили оцінку результативності лікування безпліддя за показниками протоколів ЕКЗ. Результати. У результаті стимуляції суперовуляції у пацієнток із безпліддям на тлі СПКЯ та хронічного ендометриту за умови модифікованої схеми терапії вірогідно вищими, стосовно групи порівняння, виявляються кількість фолікулів (на 165,98 %), отриманих ооцитів (на 164,25 %), кількість МІІ (на 137,82 %), МІ (на 302,60 %), GV (на 282,50 %) та deg (на 295,00), а також кількість запліднених клітин нормальної форми (в 2,30 раза), кількість незапліднених ооцитів (у 3,12 раза), кількість ооцитів, які ненормально запліднилися (1PN) (у 3,05 раза), кількість ооцитів, які ненормально запліднилися (3PN) (у 2,38 раза), вихід бластоцист (в 1,94 раза) та кількість клітин високого класу (в 2,17 раза). Висновок. У пацієнток із СПКЯ та ХЕ застосування стандартної протизапальної терапії за модифікованою схемою, яка включає препарат інозитолу та альфа-ліпоєвої кислоти в прегравідарній підготовці, PRP-терапію порожнини матки та інфузію ліпофундину в день пренесення ембріонів, сприяє покращенню показників результативності протоколів ЕКЗ.