ДИНАМІКА ОЗНАК НЕВРОПАТИЧНОГО БОЛЮ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ФІЗІОТЕРАПЕВТИЧНИХ ПРОЦЕДУР У КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА ДІАБЕТИЧНУ ПОЛІНЕЙРОПАТІЮ - Бакалюк, Т. Г.; Макарчук, Н. Р.; Стельмах, Г. О.; Вахно, К. Б. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: оцінити вплив фізіотерапевтичних процедур на невропатичний біль та відновлення чутливості у хворих на цукровий діабет із діабетичною полінейропатією. Матеріали і методи. Обстежено 43 хворих на цукровий діабет із діабетичною полінейропатією. Всі обстежені були розподілені на дві групи: 1-ша група – 21 пацієнт, який отримував стандартне лікування згідно з уніфікованим клінічним протоколом первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги (№ 1118 від 21.12.2012). 22 пацієнтам 2-ї групи додатково призначали фізіотерапевтичні процедури. Для оцінки ефективності лікування використовували опитувальник DN4 та для визначення порушення різних видів чутливості – камертон – вібраційної, тактильної – монофіламентом, зміни температурної чутливості вимірювали за допомогою циліндра Tip-therm і больову – атравматичною голкою. Результати. У всіх групах динаміка лікування була позитивною, проте достовірно кращі результати були отримані в 2-й групі порівняно з 1-ю групою за показниками опитувальника DN4, який вказував на наявність невропатичного болю і відновлення больової, температурної, тактильної та вібраційної чутливостей, р˂0,05. Найбільш виражений і швидкий клінічний ефект досягнуто у пацієнтів 2-ї дослідної групи, які отримували лікування із використанням фізіотерапевтичних процедур. Висновки. Включення фізіотерапевтичних процедур до стандартної терапії діабетичної полінейропатії має вірогідний позитивний ефект на стан відновлення чутливостей та зменшення проявів невропатичного болю у хворих на цукровий діабет із діабетичною полінейропатією. Для збереження результату на тривалий час необхідно продовжувати застосування фізіотерапевтичних процедур.