СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО АНАЛІЗУ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ: НОРМАТИВНІ ГАРАНТІЇ ТА ПРОБЛЕМИ - Литвинова, О. Н.; Теренда, Н. О.; Запорожан, Л. П.; Феш, М. С. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: проаналізувати зміни та стратегії законодавчого забезпечення реформування системи охорони здоров’я в Україні. Матеріали і методи. Для аналізу використано нормативно-правові акти, які були прийняті в Україні за часів незалежності. При проведенні дослідження були використані загальнонаукові й спеціальні методи дослідження, зокрема аналіз і синтез, порівняння, узагальнення, системно-структурний аналіз та аналітичний метод. Результати. Проаналізовано законодавчу базу системи охорони здоров’я України щодо забезпечення доступної та якісної медичної допомоги населенню України. Особливий акцент зроблено на ролі та функціях Національної служби здоров’я України. Висвітлено проблемні питання оплати праці керівників та працівників закладів охорони здоров’я. Проаналізовано проблемні питання щодо запровадження лікарського самоврядування в Україні, а саме участі медичної громадськості у вирішенні проблемних питань у медицині та охороні здоровʼя на державному рівні (кадрове забезпечення, підвищення кваліфікації медичних працівників). Висновки. Система охорони здоров’я України терміново потребує єдиної структурованої законодавчої бази. Основи законодавства України про охорону здоров’я є до певної міри програмним документом, який потребує подальшої детальної розробки нормативної бази по кожній своїй позиції. Потрібен своєрідний Кодекс законів про охорону здоров’я, який буде чітко структурованим, з однозначно визначеними взаємозв’язками, обов’язками та відповідальністю всіх учасників системи охорони здоров’я.