ЗАСТОСУВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОБМЕЖЕНЬ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ТА ЗДОРОВʼЯ ПРИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ РАННЬОГО ВТРУЧАННЯ В ДІТЕЙ ІЗ РУХОВИМИ ПОРУШЕННЯМИ - Бакалюк, Т. Г.; Віцентович, М. В.; Стельмах, Г. О.; Коваль, О. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: проаналізувати застосування Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоровʼя для дітей та підлітків (МКФ-ДП) при реалізації програм раннього втручання у дітей із руховими порушеннями. Матеріали і методи. Для досягнення поставленої мети дослідження був проведений контент-аналіз літературних джерел і документів, також застосовувався системний підхід до аналізу інформації. Результати. Алгоритм надання послуги раннього втручання передбачає послідовність етапів: виявлення дітей із порушеннями розвитку, побудову індивідуальної програми раннього втручання, виконання цієї програми та оцінку її ефективності, вихід із послуги раннього втручання та перехід в інші програми або заклади. На всіх цих етапах застосовується МКФ. Технологія раннього втручання базується на Міжнародній класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я для дітей та підлітків і реалізує біопсихосоціальну модель надання допомоги. Провідними принципами раннього втручання є сімейноцентрованість, функціональність, командність та міждисциплінарність, а також принцип реалізації програм раннього втручання в природному середовищі з використанням повсякденних рутин. Інструменти МКФ були розроблені для використання на різних етапах реабілітаційного циклу. Існуючі базові набори у поєднанні з використанням кваліфікаторів МКФ були основою для цієї розробки. Інструменти МКФ підтримують загальне розуміння функціонування та комунікації між членами команди, коли вони використовуються в мультидисциплінарній реабілітації. Висновки. Організація послуги раннього втручання з використанням МКФ-ДП дозволяє практично реалізувати сучасні принципи біопсихосоціальної моделі надання допомоги. Оцінка функціонування орієнтована на пацієнта та на визначення цілі реабілітації і є відправною точкою реабілітаційного процесу.