ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ДИТЯЧОМУ НАСЕЛЕННЮ ГІРСЬКОЇ ГЕОГРАФІЧНОЇ ЗОНИ - Голованова, І. А.; Мочалов, Ю. О. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: дослідити та проаналізувати особливості організації стоматологічної допомоги дитячому населенню гірської географічної зони проживання. Матеріали і методи. Використано бібліосемантичний метод, медико-статистичний метод, методи структурно-логічного аналізу та узагальнення. Матеріалами дослідження стали дані галузевої статистичної звітності по Закарпатській області та наукові інформаційні джерела за темою дослідження. Результати. Негативними детермінантами формування стоматологічного здоров’я дітей гірської географічної зони є природний дефіцит фтору і йоду, незбалансоване їх харчування, низький рівень санітарної культури та прихильності батьків до профілактики стоматологічних захворювань, низький рівень доступності до лікарів-стоматологів дитячих і недостатній рівень доступності до необхідного асортименту засобів гігієнічного догляду за порожниною рота в дітей. При цьому комплексна стоматологічна допомога дитячому населенню в гірській географічній зоні проживання не є пріоритетною для системи охорони здоров’я в умовах її реформування. Висновок. В умовах реформування системи охорони здоров’я України при формуванні територіальних громад, враховуючи особливості детермінант забезпечення стоматологічного здоров’я дитячого населення, необхідна консолідація дій усіх зацікавлених сторін із прийняттям територіальних цільових програм збереження та зміцнення стоматологічного здоров’я дітей.