ДЕМОГРАФІЧНІ ТЕНДЕНЦІЇ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19: ФОКУС НА МЕНЕДЖМЕНТІ ДІАБЕТУ В УКРАЇНІ - Грузєва, Т. С.; Антонюк, О. Я. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: виявлення сучасних демографічних трендів та оцінка захворюваності на цукровий діабет у національному масштабі. Матеріали і методи. Методи дослідження: системного підходу, медико-статистичний, бібліографічний, контент-аналізу, структурно-логічного аналізу. Ми використали статистичні дані Центру медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України, Державної служби статистики України та IDF. Результати. Демографічні тенденції вказують на зростання смертності населення України у 2019–2021 рр. Змінилася структура смертності за рахунок COVID-19, який став третьою за величиною причиною смерті. Спостерігалася тенденція до зростання смертності населення від хвороб органів дихання та хвороб системи кровообігу. Факторами несприятливих наслідків COVID-19 є вік (понад 61 рік), чоловіча стать, наявність цукрового діабету (ЦД). Пріоритетним є скринінг на наявність ЦД пацієнтів, що особливо актуалізується в Україні в сучасних умовах. Висновки. Демографічна ситуація в Україні характеризується зростанням смертності населення, у т. ч. з причини COVID-19. З огляду на збільшення поширеності діабету серед населення України впливу діабету на перебіг коронавірусної хвороби менеджмент цієї патології має важливе значення для результативності лікування і попередження негативних медико-демографічних наслідків.