ФАКТОРИ РИЗИКУ ТА ПРОФІЛАКТИКА ГЕСТАЦІЙНОГО ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ - Теренда, Н. О.; Подільська, Т. І.; Котяш, Н. О.; Денефіль, О. В. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: оцінити основні фактори ризику розвитку гестаційного цукрового діабету (ГЦД) та напрямки його профілактики. Матеріали і методи. Проведено аналіз наукових джерел інформації (електронна база PubMed) щодо медико-соціальної проблеми ГЦД. Використано бібліосемантичний, аналітичний методи дослідження. Результати. ГЦД викликає короткострокові та довгострокові негативні наслідки для здоров’я як жінок, так і їхніх дітей, такі, як прееклампсія під час вагітності, значно підвищений ризик розвитку діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань, макросомія, аутизм, дитяче ожиріння, порушення толерантності до глюкози та судинні розлади. Епідеміологічні дослідження вказують на генетичні (обтяжений сімейний анамнез), екологічні (вплив перфтороктанової кислоти), поведінкові (підвищена маса тіла або ожиріння, тютюнокуріння) фактори ризику розвитку ГЦД. Тому корекція останніх, а саме популяризація в жінок до та під час вагітності середземноморської дієти, використання дозованої фізичної активності сприяють профілактиці ГЦД. Серед усіх опублікованих на сьогодні досліджень заходів щодо фізичної активності із модифікацією дієти для профілактики ГЦД результати більшості досліджень вказують на сприятливий ефект, але лише за тієї умови, що втручання розпочато на початку першого триместру. Висновки. ГЦД не тільки підвищує ризик ускладнень під час вагітності у матері та плода, але й значно підвищує ризик діабету 2 типу, метаболічного синдрому і серцево-судинних захворювань після вагітності. Тому так важливо вживати заходів щодо корекції вищеописаних факторів ризику розвитку ГЦД для адекватної профілактики цього захворювання.