ОКРЕМІ АСПЕКТИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я - Калинюк, Н. М.; Романюк, Н. Є.; Романюк, Л. М. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: обґрунтування твердження про те, що одним із ефективних шляхів підвищення якості освіти є досягнення компетентностей і результатів програмного навчання шляхом міждисциплінарної інтеграції. Матеріали і методи. Для реалізації поставленої мети застосовано такий комплекс матеріалів і методів: теоретичного аналізу, порівняння, обґрунтування, узагальнення, систематизації теоретичного та практичного матеріалу, вивчення основних міжнародних та національних нормативно-правових актів у контексті характеристики клятви лікаря під час підготовки майбутніх фахівців медичної галузі на засадах міждисциплінарної інтеграції; формулювання і систематизації висновків. Результати. Міждисциплінарний підхід на основі нових освітніх стандартів передбачає насамперед уміння здобувача медичної освіти вирішувати проблеми та брати на себе відповідальність; діяти в нестабільному контексті; мотивацію студента до вивчення певної дисципліни, обґрунтоване розуміння та порівняння; використання отриманих знань на практиці; розширення кругозору, підвищення самостійності та креативності майбутніх фахівців громадського здоров’я; об’єднання набутих знань, умінь і навичок в одне ціле та сприйняття засвоєного протягом усього навчання матеріалу як нерозривної єдності. У результаті проведеного дослідження розглянуто чинники оптимізації їх процесу підготовки на основі міжпредметних зв’язків та показано, що використання міждисциплінарних інтегративних технологій створює передумови для формування і розвитку аналітичного та критичного мислення майбутніх фахівців громадського здоров’я, що є запорукою підвищення рівня якості медичної освіти. Висновок. Професійна підготовка майбутніх спеціалістів медичного профілю, зокрема фахівців громадського здоров’я, динамічно розвивається, що зумовлено пріоритетом підвищення рівня якості медичної освіти.