ІНФОРМАТИЗАЦІЯ НАВЧАННЯ: МЕДИКО-СОЦІАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГІГІЄНІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Матвійчук, О. П.; Матвійчук, А. В.; Карабут, Л. В.; Гладченко, О. М.; Литвинова, О. М.; Селюкова, Н. Ю. (Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України, 2023)
Мета: оцінка сучасних медико-соціальних проблем інформатизації освіти та сформованості підходів до гігієнічної регламентації основних факторів ризику для здоров’я здобувачів освіти, визначення технологій забезпечення їх гігієнічної безпеки в цифровому середовищі. Матеріали і методи. Аналітичне дослідження виконане з використанням матеріалів наукових публікацій, інтернет-ресурсів, нормативно-методичних документів, що демонструють особливості організації освітньої діяльності молоді, яка навчається в умовах інформатизації освітнього процесу та технології забезпечення їхньої гігієнічної безпеки. Результати. Інформатизація освіти в Україні супроводжується інтенсивним використанням інтерактивних засобів у навчанні й дозвільній діяльності підлітків та студентів, що актуалізує проблеми збереження здоров’я підростаючого покоління. Продемонстровано високий рівень розвитку цифрового середовища в системі української освіти. Встановлено, що тривале перебування в цьому середовищі може негативно впливати на здоров’я студентів та сприяти формуванню додаткових факторів ризику для здоров’я. В умовах збільшеної інформації освітнього процесу й активного використання електронних засобів навчання відзначається збільшення навантаження та психоемоційної перенапруги у молоді, поширення різних форм інформаційної залежності, патологічних станів та захворювань. Висновки. Серед заходів, пов’язаних із безпекою використання цифрових технологій і засобів їх забезпечення в освітній та дозвільній діяльності молоді, важлива реалізація технологій оцінки основних факторів ризику здоров’я студентів, перспектив розвитку гігієнічного нормування; дотримання гігієнічних регламентів та правил роботи з використанням електронних засобів навчання (ЕЗН); навчання та просвітництво здобувачів, батьків та педагогів; експертиза освітніх програм та технологій; моніторинг ефективності впровадження цифрового освітнього середовища (ЦОС).